Når har du kommet på dine beste ideer? Når folk skal besvare dette spørsmålet, sier de: «mens jeg trente, mens jeg hørte på musikk, mens jeg gjorde ingenting, mens jeg drev med en helt annen oppgave …» få vil svare «mens jeg stirret på PC skjermen».
Det er en god grunn for dette. Når du skriver på et viktig dokument eller er i et møte, så er hjernen din så fokusert på oppgaven, at den ikke har kapasitet til annet. Dette er en tilstand som involverer deler av frontallappen og isselappen, områder av hjernen som er involvert i fokus og gjennomføringsevne. Mekanismer i disse delene av hjernen fungerer også inhiberende, altså som «brems» for distraherende tanker som tar fokus bort fra oppgaven.
Når du skal komme opp med nye løsninger og ideer trenger imidlertid hjernen å trekke på et langt større samarbeid mellom de ulike hjerneområdene, hjernens funksjoner og nevrale nettverk. Hjernen trenger rett å slett å «fristilles». Dette kan du styre ved å gi den ufokusert tid, et avbrekk, tid der den ikke skal løse en oppgave som krever full mental kapasitet. Når du fristiller hjernen på denne måten, aktiveres flere områder og nettverk i hjernen, og inhiberings-mekanismene svekkes. Vi får tilgang til lagret kunnskap og minner, emosjoner, hjernen assosierer og skaper mentale simuleringer. Hjernen er rett og slett i «flyt».
Denne tilstanden forbinder vi med alfabølge aktivitet i hjernen, altså når frekvensen på elektrisk aktivitet i hjernen er 8-13 Hz, som reflekter en mentalt avspent tilstand. Når du er i denne tilstanden opplever du per definisjon ikke stressaktivering, frykt eller andre negative emosjoner som vi vet vanskeliggjør kreativ tenkning.
Så neste gang du trenger å løse et problem eller fostre en kreativ tankeprosess: ta deg en pause, sett på yndlingsmusikken eller ta deg en rusletur i den kalde vinterluften. Eureka!