Visste du at hjernen har potensiale for læring, endring og utvikling gjennom hele livet? Tidligere antok man at hjernens utvikling var forbeholdt barndommen og at potensialet for endring derfra og ut var lavt. Nå vet vi at vi kan lære, utvikle oss og våre ferdigheter godt inn i alderdommen.
Mennesket produserer i noen, men liten grad nye nerveceller etter at vi blir født. Faktisk dør milliarder av nerveceller gjennom vårt livsløp. Men heldigvis er det ikke antall nerveceller som er avgjørende for om vi kan lære oss nye ferdigheter og tilpasse oss omgivelsenes krav.
Det er nemlig forbindelsene og kontakten mellom nervecellene som er avgjørende for vår læring og utvikling. Vi har i underkant av 100 milliarder nerveceller i hjernen. Hver av disse kan motta og sende signaler til opptil titusentalls andre nerveceller. Det er med andre ord et enormt antall potensielle forbindelser og nettverk i hjernen. Det er disse nettverkene som forteller deg hvordan du skal angripe dages arbeidsoppgaver og som hjelper deg i å løse en utfordrende problemstilling på jobb.
Hjernen etablerer hele tiden nye nettverk og reorganiserer de eksisterende, alt ettersom hva vi trenger for å håndtere omgivelsene og de krav vi stilles overfor. Den kutter nettverk som ikke er i bruk etter «if you dont use it, you loose it»- prinsippet. Med andre ord er hjernen plastisk og har en nærmest ustanselig evne til utvikling.
Du kan jo tenke på det neste gang du må lære nytt IT-system på jobb: Det kan føles vanskelig, kanskje til og med nærmest umulig å skulle beherske. Det kan være nærliggende å gi opp fordi «jeg aldri kommer til å klare dette». Men slik «oppstartstreghet» er gjerne et tegn på at nerveceller i hjernen har begynt å snakke sammen, der det tidligere ikke var noen kontakt. Nye nettverk skal etableres, og det kan oppleves som krevende. Den gode nyheten er at jo mer du repeterer kunnskapen og øver på de nye ferdighetene, desto sterkere blir forbindelsene og de nevrale nettverkene. Og plutselig behersker du det nye IT-systemet. Hjernen endrer sin struktur som resultat av læring, og hjernens evne til plasitisitet vedvarer gjennom hele livet. Greit å vite når du står overfor en ny utfordring på jobben!