resultat

Personlighetstest som lederutviklingsverktøy

Vi har alle en personlighet, et sett av egenskaper som utgjør hvem vi er og som er stabile gjennom livet og i stor grad også på tvers av situasjoner. Ingen egenskaper er bedre enn andre, men noen egenskaper kan være gode i møte med visse situasjoner, mens andre kan være en hindring for oss og rollen vi skal utøve.

Man har i mange år lett etter egenskaper som utgjør «den gode lederen»; universelle egenskaper som kan forutsi om du vil lykkes som leder eller ei. Dette er en tilnærming man i moderne ledelsesfag har beveget seg bort fra, rett og slett fordi god ledelse i det vesentlige er situasjonsavhengig. Det er jo ganske så logisk når man ser på variasjonen i de rammer og utfordringer en som leder står i.

Det krever ulike egenskaper å være leder i en etablert virksomhet versus en virksomhet i oppstartsfase eller i en større endringsprosess. Det vil kreve noe annet av deg være leder for medarbeidere enn for ledere eller en funksjon. Det vil også kreve andre egenskaper å være leder i en industribedrift enn i en kunnskapsbedrift. I tillegg vil organisasjonskulturen legge føringer på hvilke egenskaper som er gunstige i akkurat din virksomhet og hvilke som ikke er det.

Med andre ord finnes det ikke en fasit på hvilke egenskaper som trengs for å være en god leder i din rolle.

Men det vi vet er viktig for god ledelse er innsikt i egne personlighetstrekk og egenskaper. For selv om det er vanskelig å endre vår personlighet, så kan vi justere våre reaksjoner og vår atferd, slik at vi kan utøve vår rolle på best mulig måte.

En personlighetstest kan være et godt verktøy for nettopp å øke innsikt i egenskaper ved seg selv som både kan utgjøre en styrke eller en slagside i utøvelsen av ledelse.

For å få utbytte av en personlighetstest rettet mot utøvelse av ledelse, er det imidlertid noen krav du bør stille:

  • Krav til test: Det er en jungel av personlighetstester på markedet, og det er viktig å finne en god test. I det norske markedet anbefales det å anvende tester som er sertifisert av Det Norske Veritas (DNV GL), da disse oppfyller strenge kriterier for vitenskapelig fundament og etterprøving.


Jeg bruker den anerkjente personlighetstesten NEO-PI3 i min praksis. Denne er kjent for flere som «Big five» testen; den måler de fem store trekkene og de 30 underliggende fasettene som utgjør vår personlighet.

Les mer om norsk testsertifisering her: https://www.dnvgl.no/services/testsertifisering-52540

  • Krav til testbruker: I tillegg bør man stille krav til at testbruker er psykolog eller sertifisert testbruker. Personlighetspsykologi og -kartlegging er et eget kunnskapsfelt, og for både å få best mulig utbytte av en personlighetstest og samtidig ivareta det etiske aspektet ved denne type testing, skal testbruker være kompetent og erfaren innen personlighetskartlegging.
  • Krav til relevans for rollen: Personlighetstester brukes både til seleksjon og utvikling i arbeidslivet. En slik test har imidlertid liten verdi om den ikke ses i kontekst med arbeidet og stillingen. For at testen skal være relevant for deg i din rolle, bør den administreres og tilbakeleses av en person som kjenner din jobbhverdag og dine omstendigheter.

Del dette innlegget