Å være leder er spennende og byr på muligheter til å inspirere, påvirke og skape endring. Det er likevel en stor andel ledere, særlig blant mellomledere og førstegangsledere, som rapporterer om negativt arbeidsrelatert stress,
Vi vet at forhold ved arbeidsmiljøet er viktig for om man opplever stress. Som leder må du forholde deg til høye krav og tidspress, rollekonflikter og motstridende interesser. Dette er en del av rollen som leder. I tillegg øker risikoen for stress dersom du står i uklare grensesnitt og med uklare forventninger til deg. Det er likevel store individuelle forskjeller i hvorvidt disse faktorene utløser stress hos den enkelte leder, eller ikke. Noen tåler høyere grad av belastning rett og slett. Men for andre handler det om at man har lært seg måter å mestre rollen og utfordringene som følger med.
Vi vet altså at høye krav slett ikke trenger å utløse stress, så lenge du føler du har kontroll i situasjonen, og at du har en verktøykasse for å øke følelsen av mestring.
Noen ting du kan gjøre som har en stor effekt på stress er:
Endre rammene: En måte å redusere stress på er å endre selve rammene for arbeidet. Det kan for eksempel dreie seg om å finne bedre eller mer hensiktsmessige arbeidsformer for deg og dem du leder. Men det kan også være forhold som angår primært din arbeidsutførelse som planlegging, tidsprioritering og skjermet arbeidstid uten avbrytelser.
Tren på å tenke annerledes: Stress handler i stor grad også om at man tenker at man ikke kan mestre forventninger og krav. Hvordan man tenker om, og forholder seg til, situasjonene man befinner seg i, kan trenes. Mange opplever svært god effekt av å øve seg på å finne en alternativ og mer konstruktiv måte å forholde seg til krav og forventninger.
Ro ned kroppens reaksjoner: Når man opplever stress, er kroppen i en fysiologisk alarmtilstand. Det er denne tilstanden som over tid disponerer for fysisk sykdom fordi den svekker immunforsvaret. Ved å lære seg teknikker for avkobling, kan man hjelpe kroppen til å regulere seg ned og finne ro. Det er også mange som finner god avkobling i mer krevende fysisk aktivitet. Det er hold i påstanden om at en treningsøkt kan hjelpe til å klarne tankene og roe ned en stresset kropp.
Søk støtte: Å bruke andre mennesker som støtte er et svært viktig tiltak. Dette kan altså være støtte fra kolleger, egen leder eller et ledernettverk. Men støtten kan også være hjemme, i form av emosjonell støtte fra en som står deg nær. Om dette ikke er tilstrekkelig, kan det være nyttig å oppsøke en psykolog eller annen profesjonell rådgiver med erfaring og kunnskap om arbeidsrelatert stress.